Categorieën
Nieuwsberichten

Een nieuwe badkamer, keuken of toilet? De huurder bepaalt.

Voor woningcorporatie Bergopwaarts is de projectmatige aanpak van renovaties bínnen in de woning, verleden tijd. De bewoner weet vaak zelf het beste wat er in de woning moet gebeuren. Een nieuwe badkamer of keuken? Dat kan, mits de aanvraag binnen de voorwaarden valt.

‘Uw keukenblok is 18 jaar oud en aan vervanging toe. Daarom komen we binnenkort een nieuwe plaatsen.’ Met deze traditionele aanpak voelen bewoners zich vaak overvallen. “Soms zitten ze op dat moment daar helemaal niet op te wachten en besluiten ze niet mee te doen. Of ze stemmen toch in, uit vrees dat ze anders weer jaren moeten wachten. Nu kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om werkzaamheden in de zomer te laten uitvoeren. Of eerst de keuken en badkamer en later het toilet”, vertelt Ton, projectleider onderhoud bij Bergopwaarts.

Er zijn voorwaarden

“Voor elk onderdeel geldt een specifieke levensduur. Zo tellen we voor een keukenblok 18 jaar en voor de doucheruimte 30 jaar. Maar heeft de vorige bewoner de woning compleet uitgewoond? Dan laten we de nieuwe huurder daar niet mee zitten. De bewoner vraagt de renovatie aan via de website en in het systeem zien we vaak al meteen of iemand in aanmerking komt. De aannemer neemt het werk op en informeert de bewoner over de keuzes voor de renovatie. Zijn er specifieke wensen zoals een hangende toiletpot in plaats van een staande? Dan kan dat altijd worden gerealiseerd tegenover een meerprijs. Dat regelt de bewoner dan rechtstreeks met Van der Meijs”, legt Ton uit.

Een samenwerking gebaseerd op vertrouwen

Erik, projectleider renovatie bij Van der Meijs, legt uit dat er voorafgaand aan de start van de samenwerking vaste prijsafspraken zijn gemaakt per onderdeel. Ook is vooraf duidelijk uit welke tegels, keukenfrontjes of greepjes de bewoner kan kiezen. “Daardoor is er nu een soepel proces, hoeft er niet eerst een offerte te worden gestuurd maar kunnen we nadat de opdracht binnen is, direct van start.” Ton legt uit dat het belangrijk is vertrouwen in elkaar te hebben. “Naast vraaggestuurd renoveren, voert Van der Meijs namelijk ook het dagelijks onderhoud, Mureno en groot onderhoud voor ons uit. Daardoor weten we precies wat we van elkaar verwachten.”

Een keuken binnen één dag

“Natuurlijk proberen wij door een goede voorbereiding de tijd die we nodig hebben om de werkzaamheden te verrichten, zo kort mogelijk te houden en zo de overlast tot een minimum te beperken”, legt Erik uit. “Een keukenblok renoveren we bijvoorbeeld in één dag. We plaatsen een stofscherm om de overlast van stof te minimaliseren. Omdat de bewoner zélf de wens heeft te renoveren, is er veel meer draagvlak dan dat de renovatie opgelegd zou worden.” “Dat krijgen we ook teruggekoppeld van de bewoners”, vult Ton aan. “Ze zijn blij dat ze zelf de touwtjes in handen hebben.”

Categorieën
Nieuwsberichten

Een circulaire balie

We hebben de smaak te pakken! Van de oude binnendeuren in ons nieuwe kantoorpand in Eindhoven, hebben onze timmermannen Bas en John deze toffe circulaire balie gemaakt voor ons magazijn in Gemert. Want waarom weggooien, als je ook kunt hergebruiken?  

Categorieën
Nieuwsberichten

De timmerfabriek als ondersteuning aan onze renovatie- en onderhoudsteams

De timmerfabriek is van grote waarde in ons bedrijf en zorgt ervoor dat we in onze projecten snel kunnen schakelen. Aan elk project gaat een goede voorbereiding vooraf. Toch komen onze schilders in de praktijk ook onvoorzien werk tegen. Dan is een ‘spoedje’ zo doorgegeven aan de timmerfabriek en binnen no-time ligt het materiaal klaar. De vakmannen kunnen weer verder en hoeven niet opnieuw terug naar de bewoner. Win-win situatie dus!

Zijn hele leven heeft hij gewerkt in de houten kozijnen. Een klein uitstapje naar kunststof, maar zijn liefde voor hout overwint het toch. Een half jaar geleden kwam projectleider Arno bij ons in dienst. Hij wist dat er veel te gebeuren staat bij Van der Meijs en is nieuwsgierig naar de toekomst. “Ik ben blij dat ik nu een klein onderdeeltje van het bedrijf ben en mijn steentje kan bijdragen aan de vooruitgang en groei van het bedrijf. En dat proef je hier ook echt: men wil vooruit. Corona heeft veel roet in het eten gegooid: geen bedrijfsfeestjes en geen vrijdagmiddagborrels. Toch staan collega’s juist nu allemaal voor elkaar klaar.”

Als projectleider van de timmerfabriek stuur ik het team van 4 machinale timmermannen en een spuiter aan. Maar ook zorg ik voor calculaties, de werkvoorbereiding, bestellingen en het administratieve gedeelte. Hij legt uit dat de timmerfabriek als doel heeft om onze teams te ondersteunen. Of dat nou is binnen het dagelijks onderhoud, Mureno of planmatig gevelonderhoud: dankzij de korte lijntjes en korte levertijden verlopen onze projecten soepel en hoeft er niet te worden gewacht op bestellingen. “Stel een schilder belt op dat hij zo snel mogelijk 10 meter van een bepaald latje nodig heeft, dan kan ik intern snel schakelen en schuiven in de productieplanning. Dat is mogelijk, omdat we met onze timmerfabriek ónszelf voorzien binnen onze eigen projecten. De jongens koppelen ook aan mij terug dat ze de snelheid in het proces fijn vinden en ze niet van de klus af hoeven.”

Arno laat trots de timmerfabriek zien en legt uit hoe onbewerkt hout door onze machinale timmermannen en spuiter wordt omgetoverd tot een deur of kozijn. “Vaak komt een bestelling binnen inclusief maatvoering, maar soms ga ik zelf op locatie inmeten. Als alle gegevens gecontroleerd zijn, maak ik een productietekening en bestel ik het materiaal zoals glas en hang- en sluitwerk. De computer van onze Conturex ontvangt alle gegevens over de productie. Dat is die grote groene houtbewerkingsmachine, centraal in onze timmerfabriek. Voordat de Conturex aan het werk kan, gaat het hout door de afkort- en schaafmachine. We bewaken het hele proces en checken goed of het hout de juiste maten heeft, voordat onze Conturex aan het werk wordt gezet.”

Hij stopt een balk in de Conturex en laat zien hoe de Conturex alles doet zoals frezen en boren. Een compleet kozijn komt tevoorschijn: klaar om naar de opsluitbank te gaan. Daar zetten onze vakmannen het in elkaar en maken het klaar voor onze spuiter. Via de rails aan het plafond komen de kozijnen of deuren in de spuiterij waar ze worden gegrond en afgelakt. Na het drogen gaan ze door naar de afmontage, waar desgewenst het glas wordt gezet en het hang- en sluitwerk wordt bevestigd: klaar om vervoerd te worden naar onze projecten!

Categorieën
Nieuwsberichten

Luchtgommen voor Wooninc.

Deze 53 woningen van woningcorporatie Wooninc. krijgen een geheel nieuwe uitstraling. De blanke lak die nu aanwezig is op de kozijnen en rabatdelen, wordt door middel van luchtgommen verwijderd. Deze techniek maakt gebruik van hoge druk en een straalmiddel. De nieuwe dekkende kleur geeft deze woningen niet alleen een frisse uitstraling, maar is ook nog eens efficiënter dan een blanke lak. Op deze manier kunnen wij namelijk de onderhoudscyclus oprekken voor de woningcorporatie. Voor Wooninc. werken we op basis van resultaatgericht samenwerken en zijn we verantwoordelijk voor het planmatig onderhoud van 2500 woningen.

Categorieën
Nieuwsberichten

Het eerste circulaire kozijn is geproduceerd in onze timmerfabriek

We zijn trots! Het is ons gelukt om van oude voordeuren, nieuwe volwaardige circulaire kozijnen te produceren in onze timmerfabriek. Nadat het proces van vingerlassen en lamineren door onze partner A. Van Liempd is afgerond, zijn wij aan de slag gegaan in onze timmerfabriek. En nu kunnen we het kozijn gaan monteren op locatie voor onze opdrachtgever. Zo is een mooi stukje tropisch hardhout niet de verbrandingsoven in gegaan, maar gaat het weer voor tientallen jaren mee in een woning.

Zo doen we dat

In onze timmerfabriek hebben we het hout eerst afgekort en op maat geschaafd met onze machines. Het op maat gemaakte hout gaat vervolgens door onze Conturex bewerkingsmachine. Deze grote machine tovert de balken om tot complete kozijnen met alles erop en eraan, zoals sponningen, gaten of uitkepingen voor het slot. Het kozijn gaat daarna naar de opsluitbank waar onze timmermannen het in elkaar zetten, oppoetsen en de glaslatten eraan toevoegen. En dan is het de beurt aan onze spuiter. Via de rails vinden de kozijnen hun weg naar onze spuiterij waar de kozijnen gegrond en afgelakt worden. Klaar om vervoerd te worden naar de opdrachtgever!

De eerste productie is nu afgerond. Samen met onze opdrachtgevers en partner A. Van Liempd sluiten we de circulaire materiaalcirkel. Het kan dus wel! Het is mooi om te zien dat we in staat zijn om met dit circulaire kozijnhout, voorzien van FSC en KOMO-keur, in onze timmerfabriek nieuwe ramen en kozijn te maken die voldoen aan alle hedendaagse (isolatie)eisen en die uiteraard worden geleverd met volledige fabrieksgarantie!

Categorieën
Nieuwsberichten

Een mooi compliment

Wauw, wat een geweldig compliment mochten wij ontvangen van deze bewoonster:

“De hal is echt zeer mooi geworden en inspirerend. En de schilders waren zo aardig en hulpvaardig, een dikke 10! Dank jullie wel. Ondanks dat ik bezig ben met een chemokuur, werd ik door jullie actief en geïnspireerd!”

Onze schilders mogen weer trots zijn op zichzelf. Dit is waar we het voor doen!