Categorieën
Nieuwsberichten

Woonpartners aan het woord

Een kwalitatief betere uitvoering, borging van de kwaliteit, betrokken schilders en tevreden bewoners: zo denkt woningcorporatie Woonpartners over het resultaatgericht samenwerken met Van der Meijs. Voor deze corporatie onderhouden we 2800 woningen op basis van RGS. Een dik jaar na de start van deze samenwerking, vroegen we de corporatie haar visie en ervaringen te delen.

Werken die op het einde van het jaar niet uitgevoerd zijn of een begroting die toch niet helemaal overeenkwam met de gemaakte kosten voor de uitvoering. Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonpartners. Een goed jaar werkt Van der Meijs nu samen met Woonpartners op basis van resultaatgericht samenwerken. Gerrit, coördinator planmatig onderhoud vertelt: Woonpartners streeft naar langdurige samenwerkingen gebaseerd op prestatie en op resultaten die je van te voren goed met elkaar kunt afstemmen. Door uniformiteit in te bouwen, kun je sneller communiceren en schakelen en daardoor efficiënter en effectiever werken aan het gewenste resultaat. We moeten op een gegeven moment aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen.”

Verhoging klanttevredenheid door verbetering kwaliteit

“Niet alleen wordt de kwaliteit nu beter geborgd dankzij de tussentijdse inspecties en de prestatiemeting aan het einde van de cyclus; de metingen laten ook een verhoging van de klanttevredenheid zien. Doordat in het scenariodossier alle gebreken worden meegenomen zoals  defecte beglazingsvoegen, open verbindingen, klemmende draaidelen of houtrotherstel, kunnen de onderhoudscycli worden verlengd. Naast een betere borging van kwaliteit, is er ook een verhoogde betrokkenheid van de schilders. Ze weten dat ze weer terug gaan komen, misschien wel bij dezelfde bewoners. Als ze nu hun werk goed doen, hebben ze straks minder werk hebben. Ze werken nauwkeurig en zorgvuldig om te zorgen dat het complex aan de prestatie-eisen voldoet en dat valt onze huurders ook op.”

Een investering voor de lange termijn

“Door RGS worden we gedwongen om keuzes te maken en verder in de toekomst te denken. Doordat onze complexstrategie helder is, kunnen we het onderhoud hier ook beter op afstemmen. Wij zien deze samenwerking echt als een investering voor de lange termijn. De grootste besparing zit hem niet in de eerste paar jaar, maar juist in de jaren daarna. Straks heb je in de voorbereidingsfase zeker een voordeel. Het kost de opdrachtnemer en opdrachtgever dan minder tijd en dus minder kosten. Daar stop je nu weliswaar tijd en energie in, maar straks hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er hoeft dan bijvoorbeeld niet steeds opnieuw te worden ingemeten en een prijs worden voorgelegd, dus in de daaropvolgende cyclus pluk je er de vruchten van.”

Kleine dingen die een groot verschil maken

“Woonpartners ervaart de samenwerking als zakelijk en prettig. De nazorg en service, dat is belangrijk. We kunnen alles goed voorbereiden en de schilder kan zorgen voor een perfecte verflaag, maar dat is niet het belangrijkste voor de bewoner. Niet alleen de werkplek moet netjes verzorgd zijn, ook de medewerker moet sociaal zijn. Die klik, dat is belangrijk. Zo koppelde de bewonerscommissie van een van de complexen laatst terug dat de schilders van Van der Meijs mee hadden gedacht over de kleur en als extraatje de borstweringen een donkere kleur hadden gegeven. Omdat er tuingereedschap tegen de wand aan hing, was wit niet de juiste kleur. Dat hebben de schilders zonder pardon even opgelost voor die bewoners. Zulke kleine dingen zorgen voor veel waardering!”

Categorieën
Nieuwsberichten

Bewonerscommunicatie: slimme onderhoudstips in vlogs

24/7 staan onze servicemonteurs klaar om bewoners te helpen met het onderhoud aan hun woning. Zij zien veel onderhoudsvragen regelmatig terugkeren. Daarom stonden onze servicemonteur Robert en technisch consulent Paul van Goed Wonen Gemert deze week in de spotlight! Zij delen hun kennis en geven slimme onderhoudstips in korte vlogs. Benieuwd naar de tips? Houd onze socials in de gaten.

Categorieën
Nieuwsberichten

Veiligheid op 1

De definitie van veilig is ‘zonder gevaar, zonder risico’. Als goede werkgever is het belangrijk dat wij de risico’s voor onze medewerkers zoveel mogelijk elimineren of beperken en het aantal onveilige situaties terugdringen. Bij Van der Meijs vinden wij dat iedereen daaraan moet meewerken. Want alle medewerkers en alle betrokkenen bij een project, denk ook aan onderaannemers, bewoners en voorbijgangers, willen graag weer veilig thuiskomen.

Vorig jaar hebben we al grote stappen gemaakt, we zijn van VCA* naar VCA** gegaan. Om daar verder op door te pakken hebben we nu de projectgroep ‘Veiligheid op 1’ opgericht. Het vergroten van het veiligheidsbewustzijn staat daarin centraal. Als hulpmiddel daarbij gaan we de Safety Culture Ladder in de organisatie introduceren.

“Even snel iets doen. Daar gaat het vaak mis”, legt Petra van personeelszaken uit. Samen met uitvoerder Ad, projectmanager Anke, projectleider Arno en gebouw- en materieelbeheerder Willem, vormt zij het projectteam Veiligheid op 1. “Je moet je altijd bewust zijn van de gevolgen van je handelingen. Veel mensen denken ‘dat overkomt mij niet’, maar een ongeluk is zo gebeurd, er is maar één seconde van onbedachtzaamheid voor nodig.”

“Door het veiligheidsproces in het projectplan te borgen, zorgen we ervoor dat het een onderdeel is van de dagelijkse werkzaamheden”, zegt hoofd uitvoering Ad. “Zo zorgt keurmeester Willem met zijn planning voor het jaarlijks keuren van al het materieel volgens de NEN 3140 (elektrische apparaten/machines) en NEN 2484 (trappen/ladders/rolsteigers). Wij willen dat iedere medewerker elke dag naar zijn eigen werk kijkt door een VGM-bril”. Projectmanager Anke gaat daarop verder: “Die bewustwording creëer je door elkaar aan te spreken. Zie je iemand schuren zonder gehoorbescherming? Zeg er wat van! Door elkaar te blijven aanspreken op gedrag, zorgen we er samen voor dat veiligheid bij ons de norm is én blijft. Veiligheid is namelijk een zaak van ons allemaal.”

Categorieën
Nieuwsberichten

Van het bouwen van festivalpodia naar timmeren aan de weg van een duurzame woningvoorraad

De gekste dingen maakte hij mee in de 8 jaar dat hij werkte in de festivalwereld. Toch besloot hij om te kiezen voor de renovatie- en onderhoudssector en werkt nu een jaar met veel plezier bij Van der Meijs. En maar goed ook, want toen ineens stond corona voor de deur.

“Waar de ene deur sluit, opent de andere, vertelt hij lachend. En nu zorgt hij als timmerman in het dagelijks onderhoud letterlijk voor soepel openende deuren. Jarenlang bouwde hij de grootste stages voor festivals in heel Nederland én daarbuiten. Altijd weg van huis en werkdagen van 12 uur. Met veel passie gebruikte hij zijn technisch inzicht voor het creëren van deze minidorpen, want zo noemt hij de festivals. Tot er een punt in zijn leven kwam dat hij toe was aan meer rust en stabiliteit. Het begin van zijn avontuur als servicemonteur. 

Jeroen zag kansen in Van der Meijs en wij zagen kansen in Jeroen. Persoonlijke groei vinden we belangrijk. Daarom geven we onze medewerkers de mogelijkheid om zich persoonlijk en beroepsmatig verder te ontwikkelen. Door middel van duurzame inzetbaarheid blijven medewerkers langer gezond, betrokken, gemotiveerd en dus productief. “Toen ik kwam werken bij Van der Meijs, heb ik alle facetten van het timmermansvak mogen ervaren. Zo heb ik meegedraaid binnen Mureno, heb ik in het groot onderhoud gewerkt aan de verduurzaming van 23 woningen in Helmond en heb ik mutatiewerk en dagelijks onderhoud uitgevoerd. Zo kon ik precies ontdekken waar mijn krachten liggen en wat ik echt leuk vind.”

“Ik koos voor het dagelijks onderhoud. Bewoners helpen en hen tevreden maken én houden. Daar haal ik voldoening uit. Mijn werk is elke dag anders. Die variatie, die heb ik nodig. En werken in het onderhoud heeft meer raakvlakken met de festivalwereld dan je denkt. Je moet in beide werelden in staat zijn om snel te kunnen schakelen en uit te rukken om problemen op te lossen als dat nodig is. De materialen waarmee we werken zijn vaak hetzelfde, alleen hebben ze nu een andere functie. En uiteindelijk draait het allemaal om de eindgebruiker: de bewoner óf de festivalganger.”

Op de vraag hoe het hem bevalt en waar hij zichzelf over 5 jaar ziet, kan hij snel antwoorden. “Ik zit gewoon op mijn plek hier. Er is een goede balans tussen werk en privé, iets wat ik eerder niet had. Mijn collega’s zijn stuk voor stuk top. De samenwerking met de andere servicemonteurs maar ook met de servicecoördinatoren op kantoor verloopt soepel. Werken bij Van der Meijs betekent werken met de voordelen van een groot bedrijf, zoals het hebben van een CAO, maar het gevoel hebben zoals bij een klein bedrijf. Er heerst een huiselijke, ons-kent-ons-sfeer. En waar ik mijzelf over 5 jaar zie? Misschien wel als servicecoördinator, al vind ik het werk dat ik nu doe véél te leuk.”

Categorieën
Nieuwsberichten

Vakvrouwen die hun mannetje staan

Werken in de onderhoud- en renovatiesector: dat vraagt om powervrouwen die hun mannetje kunnen staan. Die hebben we gelukkig genoeg bij Van der Meijs. Niet alleen op kantoor, maar ook in ’t veld. Op International Women’s Day zetten we onze toppers graag in het zonnetje. Dé tip voor andere bouwvrouwen? “Blijf vooral jezelf, sta je mannetje en laat je niet kisten. Mannen zijn nou eenmaal directer dan vrouwen.”

Sarah, servicecoördinator van het dagelijks onderhoud voor inmiddels meerdere corporaties. En dat was ook haar wens, om als persoon en als bedrijf te groeien en deze toffe functie uit te mogen voeren voor meerdere corporaties. Haar uitdaging? Rekening houden met de planning van de monteur én de agenda van de bewoner. “Ik wil een zo hoog mogelijke KWH-score behalen. Uiteindelijk gaat het om de tevredenheid van de bewoners. We plannen zo veel mogelijk dezelfde monteurs in bij de bewoners en proberen de reparatie altijd in één afspraak uit te voeren. Als ik dan van bewoners teruggekoppeld krijg dat ze super tevreden zijn, krijg ik een voldaan gevoel!”

Noortje, projectleider service-schildersteam en al 12 jaar bouwvrouw bij Van der Meijs. Verantwoordelijk voor de planning van een team van schilders en glaszetters, maakt offertes en facturaties én onderhoudt het contact met opdrachtgevers. En die planning, dat is elke keer weer een uitdaging om rond te krijgen. Maar als ze iedereen naar tevredenheid heeft kunnen helpen, levert haar dat een ontzettende kick. Wat volgens Noortje werken in deze sector zo leuk maakt? “Het is een dynamische wereld met constant nieuwe ontwikkelingen. Een no-nonsense mentaliteit, zeg maar gewoon waar het op slaat. Dat past wel bij mij.” Als tip voor andere bouwvrouwen zegt Noortje: “Trek niet alles meteen persoonlijk aan want mannen zijn nou eenmaal directer dan vrouwen!”

Claudia, uitvoerder renovatie & onderhoud bij Van der Meijs kwam precies op het juiste moment binnen. Zij mag zich meteen storten op een geweldige uitdaging: de renovatie en verduurzaming van onze nieuwe locatie in Eindhoven. “We hebben grote plannen en gaan van dit oude beestje een energieneutraal gebouw maken met circulaire elementen. Dat doen we samen met aannemers uit allerlei disciplines. Dat maakt het werken in de bouw zo mooi: samenwerken met andere partijen en een top eindresultaat leveren voor opdrachtgever en eindgebruiker. Hoe het is om te werken tussen al die mannen? Ik blijf vooral mezelf en doe wat ik leuk vind. En dat is voor mij bouwen en renoveren!”

Anke, projectmanager renovatie & onderhoud heeft na haar studie bouwtechnische bedrijfskunde bij verschillende bedrijven ervaring opgedaan. Uiteindelijk viel ze voor de renovatie- en onderhoudsector en kwam werken bij Van der Meijs. Anke is recht door zee en heeft een echte hands-on mentaliteit. “Ik hou ervan om in een dynamische wereld te werken en projecten tot in de puntjes te regelen. Bij Van der Meijs gebeurt veel. Dat is een uitdaging, maar diezelfde diversiteit levert tegelijkertijd ook ontzettend veel energie. Geen dag is hetzelfde.”