Categorieën
Nieuwsberichten

Dakrenovaties en verhogen luchtdichtheid woningen Compaen

In Mierlo zitten de bewoners van Compaen er deze winter warm bij dankzij de dakrenovatie van hun woning. Niet alleen vervangen we de bestaande pannen door nieuwe keramische pannen, we isoleren ook meteen de daken van binnenuit. Dat doen we door de gordingen op te dikken en er een luchtdichte folie over aan te brengen die we luchtdicht aftapen. De ruimte tussen het dakbeschot en de folie spuiten we vol met isolatiemateriaal. Over de folie plaatsen we het regelwerk wat we vervolgens afwerken met gipsplaten. Ook aan de brandveiligheid wordt gedacht: in de woningscheidende wanden brengen we een spouwrups aan.

Een vertrouwde samenwerking

Compaen en Van der Meijs zijn geen nieuwe gezichten voor elkaar. Naast het planmatig gevelonderhoud, werken we samen al langere tijd aan een verduurzaamde woningvoorraad. Zo leverden we vorig jaar nog 23 woningen in Helmond op en onlangs zijn we een nieuw project met warmtewingevels gestart. Voor deze opdracht benaderde Compaen een aantal partijen. Van der Meijs is uiteindelijk geselecteerd omdat wij de juiste vragen stelden.

Aan de slag

We laten er geen gras over groeien en gaan meteen aan de slag. De projectleider bezoekt iedere bewoner samen met onze bewonersconsulente. Tijdens deze warme opnames maken we kennis met de bewoners en vertellen we wat we gaan doen. We brengen de situatie in kaart en kijken welke aanvullende werkzaamheden nodig zijn, zoals het verplaatsen van installaties.

Een verbeterde luchtdichtheid

Deze 7 woningen zijn een stuk duurzamer geworden. De nieuwe dakisolatie heeft de isolatiewaarde verhoogd waardoor het warmer blijft in de woning. Door het luchtdicht maken van de kap komt er minder tocht de woning in én kan er minder warme lucht door het dak ontsnappen. Dat laatste blijkt uit de blowerdoortest die we uitvoerden vóór en na de renovatie. Met deze test meten we nauwkeurig de luchtdoorlatendheid van de woning. Dit gebeurt met een grote ventilator die tijdelijk in de deuropening geplaatst wordt. Zo kunnen we meten hoeveel lucht er uit een woning ontsnapt en hoeveel lucht er de woning in kan komen. Door een test vóór aanvang van de werkzaamheden uit te voeren en een ná de werkzaamheden, krijg je een goede indruk wat de aangebrachte isolatie en folies doen met de luchtdichtheid van de dakconstructie.

Categorieën
Nieuwsberichten

Circulaire nestkasten als duurzame bestrijding van de eikenprocessierups

De jongere generatie leren over circulariteit en biodiversiteit? Een geweldige kans! Want werken aan een circulaire toekomst doen we samen. Een initiatief als deze omarmen we daarom meteen. De leerlingen van het Commanderij College hingen afgelopen week in de gemeente Gemert-Bakel samen met leden van de vogelwerkgroep Gemert de laatste circulaire vogelhuisjes op die ze zélf hebben gemaakt. De nestkasten zijn gemaakt van circulair hout dat wij leverden met behulp van partner gebruiktebouwmaterialen.com.

Dankzij de nestkastjes komen er meer leef- en voortplantingsplaatsen voor mezen en kunnen deze vogels op hun beurt bijdragen aan duurzame bestrijding – dus zónder chemische middelen – van plaaginsecten zoals eikenprocessierups en buxusrups.

Een geweldig initiatief ter bevordering van de natuurlijke biodiversiteit, waar we net als vorig jaar graag ons steentje aan bijdragen. En door samen bewust te kiezen voor circulair hout, maken we het project nóg duurzamer. De nestkastjes blijven onbehandeld, om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de vogels te creëren.

Leren over duurzaamheid

Leerlingen van het Commanderij College hebben de vogelhuisjes in elkaar gezet. Zo leren zij niet alleen over houttechniek, maar ook over milieubewustzijn, duurzaamheid en circulariteit. Samen met leden van de vogelwerkgroep hingen de leerlingen de nestkasten op aan eikenbomen in de gemeente Gemert-Bakel.

Ophangen in het najaar? Het voordeel

Door de nestkasten in het najaar op te hangen, kunnen de vogels in de koude winterdagen lekker vertoeven in de huisjes. Met als bijkomend voordeel dat hun geur al aan de nestkasten zit, waardoor zij deze in het voorjaar sneller terugvinden en eerder nestelen.

Groepsfoto: PeterPaulvandeVen.nl

Categorieën
Nieuwsberichten

Deuren Woonbedrijf naar materialenbank

De voordeuren van 330 sociale huurwoningen in de wijk Woensel in Eindhoven staan op de planning om vervangen te worden. Dat doen we voor woningcorporatie Woonbedrijf op basis van resultaatgericht samenwerken. Maar weggooien? Dat doen we liever niet. Deuren die nog goed zijn, slaan we op in een circulaire materiaalbank. Klaar voor een tweede leven!

Uit voorinspecties blijkt: niet elke deur is er even slecht aan toe

Onze inspecteur voerde eerder al quick scans uit voor de woningen van Woonbedrijf. Daarbij vormen we een eerste beeld: wat is de kwaliteit van de deuren? We zagen grote verschillen per woning. En ook uit de voorinspectie bleek dat niet elke deur er even slecht aan toe is. Dat heeft onder andere te maken met de positionering van de woning, waardoor niet elke deur een even zware weersbelasting heeft. En deuren die eigenlijk nog goed zijn, gooien we natuurlijk niet weg. Dus zochten we een oplossing.

Een circulaire materiaalbank

We schakelden de hulp in van onze circulariteitspartner Gebruiktebouwmaterialen.com. Samen bekeken we elke woning en maakten we keuzes in welke deuren we opslaan. Die deuren krijgen namelijk een tweede leven. Onze vakmannen halen de deuren uit de woning en stapelen ze in de speciale deurencontainer, waarna ze vervoerd worden naar Gebruikebouwmaterialen.com. Daar heeft Woonbedrijf al langere tijd een eigen circulaire materialenbank. Want materiaal dat nog goed is, kan prima opnieuw worden ingezet in de woning. Daarmee besparen we maar liefst 2850kg CO2, waarmee we de uitstoot van 10.830 km in een middenklasse auto compenseren.

Categorieën
Nieuwsberichten

Gasloos verduurzamen van woningen in Gemert: doen we!

Het verduurzamen van woningen met prefab-elementen en een gasloze W-installatie? Dat is een klus die we met beide handen aanpakken! Samen met Goed Wonen Gemert gaan we vanaf november aan de slag met het gasloos verduurzamen van sociale huurwoningen in hun portefeuille. Dat doen we onder meer met TEHA uit Haaksbergen, een grote speler op het gebied van prefab-elementen, en met LKS installatietechniek uit Asten. Een methode die én minder overlast geeft voor bewoners tijdens het verduurzamen zelf, positief uitwerkt op de energierekening en bovendien zorgt dat klimaatdoelstellingen snel en effectief behaald worden.

Een fijne langdurige samenwerking

Het is voor ons niet de eerste keer dat we samenwerken met Goed Wonen Gemert. Omdat de vorige projecten voorspoedig en naar tevredenheid verliepen, heeft de woningcorporatie gevraagd of we een plan willen maken met een voorstel voor het verduurzamen van een eerste blok van zes woningen. Het begin van een duurzaamheidstrein.

Van coördinatie tot renovatie

Gasloos verduurzamen dus. Hoe we dat doen? Uiteraard begint alles met een plan en natuurlijk strakke coördinatie. Doorpakken dus. Met het plan op tafel begint het echte werk: renovatie. Bij zes woningen plaatsen we een prefab voorgevel. De bestaande binnengevels blijven intact. We halen de kozijnen eruit en plaatsen daar een element voor wat voorzien is van constructie, isolatie, steenstrips en kozijnen. Vervolgens brengen we aan de binnenzijde van de woningen vensterbanken aan en werken we de gevel netjes af. Om de woningen gasloos te maken, pakken we ook de installatie aan. De oude CV-ketel gaat eruit en er worden nieuwe gasloze installaties geplaatst. En als kers op de taart voorzien we het dak van PV panelen, geleverd door Van Zandvoort Elektrotechniek. Zo wordt de woning een echte nul-op-de-meter-woning.

De voordelen van verduurzamen op deze manier

Het voordeel van deze manier van verduurzamen? Dankzij de prefab-elementen verloopt het proces snel, zodat bewoners niet langdurig hun huis uit hoeven. Waar eerst hele voorgevels gesloopt moesten worden, is deze conceptuele methode stukken minder overlastgevend voor bewoners en een stuk duurzamer dan traditionele methodes. De woningen zijn binnen enkele weken omgetoverd tot gasloze, nul-op-de-meter-woningen. Niet alleen comfortabel qua wonen, maar ook voor de portemonnee. Bovendien geeft Goed Wonen Gemert zo maximaal invulling aan de doelstellingen van het klimaatakkoord. Een écht win-winsituatie dus!