Categorieën
Nieuwsberichten

Oude werkkleding wordt autostoel of loungebank

Jóuw volgende autostoel of loungebank gemaakt van ónze werkkleding? Waarom niet! GAIA circulair BV verzamelt onze oude werkkleding, -schoenen en PBM’s en zorgt dat ze volledig circulair worden. Vorig jaar zochten we de samenwerking op en ook in 2022 zetten we ons samen in voor een duurzamere wereld waarin er op een verantwoorde manier geproduceerd wordt en er minder grondstoffen worden gebruikt. Zo worden er vanaf 2023 maar liefst 300.000 autostoelen van circulaire bekleding gemaakt. Op het digitaal dashboard kunnen we zien hoe veel CO2 en grondstoffen zijn bespaard door het hergebruik van onze oude kleding. En hoe veel uren in een sociale werkplaats zijn besteed. Hiermee dragen wij ons steentje bij aan het 8e, 12e en 13e doel van de SDG’s van de Verenigde Naties.

Categorieën
Nieuwsberichten

Zes maanden dagelijks onderhoud voor Woonbedrijf

Zes maanden en 2185 reparatieverzoeken verder: sinds juli verzorgen wij het reparatie- en mutatieonderhoud onderhoud voor Woonbedrijf voor 6142 eengezinswoningen en 3783 studenteneenheden en overige gebouwen. Dat doen we met een team van 7 allround vakmannen, een leerling servicemonteur, een werkvoorbereider én servicecoördinator. En dat allemaal vanuit onze nieuwe locatie in Eindhoven: nu nog tijdelijke kantoorunits, straks een spiksplinternieuw duurzaam kantoorpand. Samen met het team blikken we terug op de afgelopen periode.

Herkenning bij bewoners

“Komt diezelfde aardige monteur dan weer?”. Dat krijgt servicecoördinator Julia ondertussen steeds vaker te horen van de huurders. En dat is positief, want steeds meer bewoners weten dat wij één van de co-makers van Woonbedrijf zijn. Het verlengstuk dus. Werkvoorbereider Bas vertelt over de start van de samenwerking: “Door corona stonden er nog bonnen open. Eerste prioriteit waren de reparatieverzoeken van díe bewoners. Meteen aan de slag dus. Van 95 jaar en minder mobiel tot alleenstaande tienermoeders: we leerden meteen een grote en diverse groep bewoners kennen. En iedere bewoner is weer uniek en heeft een eigen verhaal. Soms zijn ze overstuur of bezorgd omdat ze een probleem hebben. Ik stel ze dan gerust en leg uit hoe we ze gaan helpen.”

Continue verbetering

De start was dan misschien wat hectisch, inmiddels krijgt de samenwerking steeds meer vorm. In het maandelijkse kernteamoverleg – bestaande uit een diverse club van medewerkers van Woonbedrijf en de 4 co-makers – bespreken we de routekaart voor de komende periode. Daarmee gaat het verbeterteam vervolgens in de praktijk aan de slag. Zo zorgen we samen voor continue verbetering en borging van kwaliteit. Ook Bas en Julia merken dat we steeds beter op elkaar zijn ingespeeld: “Processen worden steeds helderder en het wordt duidelijker wat je van elkaar verwacht”, vertelt Julia. Bas vult aan: “We spreken die verwachtingen ook naar elkaar uit. Recht door zee zijn. Fouten maken mag, maar vertel gewoon ‘dit is de situatie en zo moet het opgelost worden’. Alleen zo leer je elkaar steeds beter kennen.”

Meedenken over oplossingen: het woningtekort

Elkaar leren kennen begon al in 2017. Toen startten we met het langdurig gevelonderhoud van 7200 verhuureenheden van Woonbedrijf op basis van resultaatgericht samenwerken. Het inmiddels intensieve contact leidt tot steeds méér samenwerkingen. Want als verlengstuk van de corporatie denken we graag mee in oplossingen. Bijvoorbeeld voor het woningtekort. Daarom zijn we nu bezig met de renovatie van leegstaande leegstaande ateliers en toveren deze om tot nieuwe studentenwoningen. Zodat íedereen fijn en ongestoord kan wonen.

Categorieën
Nieuwsberichten

Zekerheden creëren door projectoverstijgend partnership

De voordelen van resultaatgericht samenwerken zijn bekend. Maar uitdagingen en valkuilen zijn er ook, vooral voor vastgoedonderhoudsbedrijven. Met het oog op kwaliteitsborging en zekerheid kiezen ze dan ook steeds vaker voor vaste partners. Soms met vernieuwende oplossingen als resultaat. Een mooi voorbeeld is de RGS-trainingsdag van het vierspan Van der Meijs, Driessen Verf, Bureau Onderhoud en Repair Care.

Het initiatief voor de samenwerking ligt bij Van der Meijs, dat duurzaam vastgoedonderhoud verzorgt vanuit drie vestigingen in Noord-Brabant. “Wij werken vooral voor woningcorporaties en hebben daarbij steeds vaker te maken met RGS-contracten”, aldus Justin Hermans, directeur vastgoedonderhoud bij het familiebedrijf. “Onze verantwoordelijkheden nemen toe, net zoals onze risico’s. We kiezen daarom voor uniformiteit en standaardisering, onder meer door te werken met vaste partners op het gebied van houtrotreparatie en verf.”

“Houtrot is een van de grootste afbreukrisico’s in het onderhoudsproces. Niet voor niets zitten we bij zoveel vastgoedonderhoudsbedrijven rechtstreeks aan tafel en vinden we het vanzelfsprekend om onze kennis te delen. Dat we nu samen met drie partners een RGS-trainingsdag organiseren, en daarmee aan de basis staan van meer RGS-bewustzijn, is een mooie nieuwe stap. Het helpt ons om nog meer meerwaarde te bieden.”

Jeroen Nieuwkoop, regiomanager Repair Care

Kwaliteitszekerheid

Die vaste partners zijn Repair Care en Driessen Verf. “Partijen die staan voor duurzame oplossingen, net zoals wij”, licht Justin Hermans toe. “Ze bieden bovendien een totaalplaatje met onder meer opleiding, advisering en projectbegeleiding. Dat betekent hogere kwaliteit op het werk én betere borging. Garanties zijn belangrijker dan ooit.” Sander van Hooft, commercieel directeur bij Driessen Verf, onderstreept deze woorden: “Met alleen goede producten kom je er niet. Daarom ben ik ook zo blij dat Van der Meijs nu op het vlak van houtreparatie exclusief voor Repair Care heeft gekozen. Samen zijn we een sterk team.”

“We hebben heel bewust een traject in gang gezet om ons proces binnen RGS te verfijnen. De keuze voor vaste partners is daarin een belangrijke stap geweest. Ik kijk nu uit naar de RGS-trainingsdag. Je merkt dat we echt iets opbouwen samen. We zijn steeds vaker het verlengstuk van opdrachtgevers en iedere stap helpt ons om die rol nog beter te vervullen.”

Justin Hermans, directeur vastgoedonderhoud Van der Meijs

Advies en opleiding

Van der Meijs nam daarnaast Bureau Onderhoud in de arm voor begeleiding op het gebied van RGS. Het bureau geeft onafhankelijk advies en verzorgt gerichte opleidingen. “Resultaatgericht samenwerken vraagt om een andere mindset”, zegt Daan de Jeu, mede-eigenaar van Bureau Onderhoud. “Dat geldt voor de uitvoerende medewerkers, maar ook voor teamleiders, projectleiders en inspecteurs. Per rol zijn we met het thema aan de slag gegaan. Wat is RGS precies? Welk risico neem je over van de opdrachtgever? En wat betekent dat voor jouw werk? Als je bijvoorbeeld op basis van onvolledige informatie een plan van aanpak maakt, loop je behoorlijke risico’s. Dan moet je dus terug naar de opdrachtgever en je vragen stellen. Goede communicatie is cruciaal.”

“Ik zie in de markt steeds meer samenwerkingen ontstaan, maar nog niet vaak zo intensief als deze. Onze rol in dit samenspel vind ik prettig en waardevol: doordat we onafhankelijk zijn, kunnen we makkelijker tegen heilige huisjes schoppen. Met de RGS-trainingsdag, die we ongetwijfeld vaker gaan organiseren, blijven we bovendien betrokken. Alles vraagt onderhoud; één training is geen training.”

Daan de Jeu, mede-eigenaar Bureau Onderhoud

RGS-trainingsdag

Tekenend voor het succes van de samenwerking is de RGS-trainingsdag die de vier partners samen organiseren. Deze dag, die plaatsvindt in november, is bedoeld voor alle 75 vaste medewerkers van Van der Meijs, van schilder tot projectleider. Sander van Hooft: “Samen bieden we een uitgekiend programma aan met trainingen die goed op elkaar aansluiten. Daarbij neemt elk bedrijf een sessie voor zijn rekening. Alles is erop gericht om de mensen van Van der Meijs de kennis en handvatten te bieden om de RGS-projecten goed uit te voeren.”

“Van der Meijs is al heel lang klant bij ons. We vinden het belangrijk om mee te denken. Zo hebben we samen een tailormade bestel-app ingericht. Het productassortiment in de app is helemaal afgestemd op de projecten van Van der Meijs. Repair Care is daarbij de perfecte toevoeging. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de producten, maar vooral ook vanwege de kennis en ervaring, de begeleiding en de garanties. In plaats van verkoper-klantrelatie zie je nu een partnership ontstaan. Dat heeft zoveel meerwaarde.”

Sander van Hooft, commercieel directeur Driessen Verf